High signal , slow speed

I'm using Vividwireless service and disappointed by my internet speed. I live in Old West road, Bullsbrook, 6084 and there is a tower near my place . I was try to test the speed at the difference time , this is the result:
1AM - 6AM: ~ 800KB/s
7AM - 11PM: 30KB/s - 80KB/s
Even I have checked the status of that tower. it still good

Here is my device status
IMSI : 505024600943480
ICCID: 8961024617408134284F
IMEI: 866854023861118
WAN IP Address: 180.216.158.15
CELL_ID: 44077330
RSRP: -80dBm (Excellent)
RSRQ: -5dB (Excellent)
RSSI: -55dBm
SINR: >=30dB (Excellent)

This is my second time using vividwireless, I know that the speed could be higher than 1MB/s, so could you help me, please?

Comments

#1

ozzcaddy-MODERATOR wrote 6 days ago

On the Optus Network Status map there does not appear to be a problem with the tower near you or any other surrounding towers, that would cause the poor speeds. Saying that, does not mean there is not a problem with the tower that Vividwireless is not aware of.

As your signal stats are excellent, I'm wondering if the signal is too strong that it is causing distortion. This sometimes occurred with previous models (2G & 3G) modems, but have not heard of this problem with the Huawei LTE modem . In those cases, the fix was to either move the modem or place it in a cardboard box with some foil shielding to reduce the strength of the signal.

If you try the above and there is no improvement, I suggest you contact Vividwireless and let them look at your connection.

1300 327 837

Perth Customers (local time):
Monday to Friday 8am to 9pm. Saturdays, Sundays and Public Holidays from 8am to 8pm.

Please post back with any update.

#2

Frosty-MODERATOR wrote 6 days ago

You mentioned above that " I know that the speed could be higher than 1MB/s" and this is true … but not that much higher.

vividwireless allow up to 12Mbps = roughly 1.2MB/s in practical terms … so if you are getting 1MB/s then that's more than 80% of the likely maximum.

So my question is whether you really meant 1MB/sec (megaBYTE/sec) or did you mean a much slower 1Mbps (megaBIT/sec)

#3

Purplevegas wrote 5 days ago

I live near there too. Had great speeds until 3 weeks ago with the Huawei modem. My download speed at 655am this morning was: 8.14Mbps with a latency reading of 47ms. At 655pm this evening my download speed was 0.59Mbps with a latency reading of 806. This has been fairly typical for the last 3 weeks.
I called the help centre on Saturday who said I was running too many devices. We turned them all off but one, and it made no difference. It seems that before 7am and after 1030pm the speed is fine, but during the day, when we might want to be using it, it’s almost useless.
I’d suggest there’s an overload on the system at that time of day which should be foreseen and should be dealt with.
I emailed Vividwireless, who to their credit called me back. However, my phone signal was so poor I couldn’t actually take the call and it was cut off.
I hope you can come up with a solution.

#4

Frosty-MODERATOR wrote 5 days ago

I'll make a report to my contacts at vividwireless and see whether they can find anything about your tower/area.

#5

Purplevegas wrote 5 days ago

Thanks.

#6

Frosty-MODERATOR wrote 4 days ago

I got a pretty quick response back which is great.
Have been advised that your tower/equipment was Reset about 5:00pm yesterday.
Can you let me know whether there has been any improvement or any change in characteristics of your connection since late yesterday?

#7

Purplevegas wrote 4 days ago

Yes, a noticeable improvement. Latency at around 400, speeds of about 350 download. Hopefully we can watch Netflix again!

#8

Purplevegas wrote 3 days ago

Although at 930pm it’s rubbish again.

#9

Frosty-MODERATOR wrote 3 days ago

Okay, then this must almost certainly be congestion … simply too many people using it at peak times.

All I can suggest from here is to try a different location for the modem, to see whether you can pick up a completely different tower, but if there isn't one within reach that the modem can auto-select, there is not much more that can be done about it.

Have you reported this directly to vividwireless support already? If not, I would recommend that you do that.

I will also let them know, but best if the report comes from you as well.

#10

Purplevegas wrote 3 days ago

No, awful today too.

Warning
In participating in this forum you agree not to post or authorise others to post any material that is in our opinion offensive, defamatory, inaccurate, harassing, threatening, invasive of the privacy of others, sexually explicit or illegal. You also agree that you will not post or authorise others to post any copyright material that is not owned or licensed to you. In the event of any breach of this Policy we reserve the right to remove the post without notice to you.

Disabling comments and removing posts
Should we consider a thread or comment in violation of this Policy, we reserve the right to immediately remove part of or entire posts. We also reserve the right to disable, remove or archive posts that have been dormant for 14 days.

Member Login